Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A 15 legjobb vírusellenes gyógynövény
  2023-12-08 21:58:43, péntek
 
  A vírusok egész évben, mindenfelől leselkednek ránk, folyamatosan veszélyeztetik az egészségünket. Télen különösen nagy a vírusfertőzések kockázata, de a kórokozók alapvetően nem válogatnak hónap vagy évszak alapján, ezért mindig fontos odafigyelnünk a védekezésre, immunrendszerünk erősen tartására. Egyik természetes és egyszerű módja ennek az, ha vírusellenes hatású gyógynövényeket fogyasztunk.

1. Oregánó
Az oregánó a mentafélék családjába tartozó, népszerű fűszernövény, ami számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. A benne található növényi vegyületek, például a karvakrol, vírusellenes hatással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben az oregánó olaj és az izolált karvakrol is csökkentette a murin (rágcsáló) norovírus (MNV) aktivitását, mindössze 15 perc alatt. Az MNV nagyon hasonló a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójához, a humán norovírushoz, ugyanakkor sokkal könnyebben szaporítható laboratóriumban, ezért szokták a humán norovírus helyett használni a vizsgálatokban. Az oregánó olaj és a karvakrol emellett vírusellenes aktivitást mutat a herpesz szimplex vírus 1 (HSV-1), a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát okozó rotavírus, és a légúti fertőzéseket okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen.

2. Zsálya
A zsálya ugyancsak a mentafélék családjába tartozik, kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény, amit a tradicionális gyógyászatban régóta alkalmaznak vírusos fertőzések kezelésére. A zsálya vírusellenes tulajdonságait legfőképpen a leveleiben és szárában található diterpenoid vegyületeknek köszönheti. Kémcsőben végzett kísérletek alapján a növény segíthet az AIDS kialakulásáért felelős humán immundeficiencia-vírus 1 (HIV-1) elleni küzdelemben. Egy kutatásban a zsálya kivonat jelentős mértékben gátolta a HIV aktivitását, mivel megakadályozta, hogy a vírus bejusson a célsejtekbe.

3. Bazsalikom
A bazsalikom számos fajtája - beleértve az édes és a tulsi, más néven szent bazsalikomot - képes lehet felvenni a küzdelmet bizonyos vírusos fertőzések ellen. Egy kémcsőben végzett kísérlet például kimutatta, hogy az édes bazsalikom kivonatok, illetve az édes bazsalikomban található apigenin és urzolsav nevű vegyületek hatásosak a herpesz vírusok, a hepatitisz B, és az enterovírus ellen. A szent bazsalikom erősítheti az immunrendszert: egy 4 hetes tanulmányban a 300 mg szent bazsalikom kivonatot szedő emberek szervezetében növekedett a segítő T-sejtek és a természetes ölősejtek szintje, melyek a vírusos fertőzések elleni védelmet segítő immunsejtek.

4. Édeskömény
Az édeskömény fűszeresen édeskés, ánizsos ízű növény, ami hatásos lehet egyes vírusok ellen. Tudományos vizsgálatokban az édeskömény kivonata, illetve az édeskömény esszenciális olaj legfőbb alkotóeleme, a transz-anetol egyaránt erős vírusellenes hatást mutatott a herpesz vírusok ellen. Állatkísérletek szerint az édeskömény erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a gyulladásokat, ezzel is segíthet leküzdeni a vírusos fertőzéseket.
vírusölő fokhagyma

5. Fokhagyma
A fokhagyma népszerű tradicionális orvosság, többek között a vírusos fertőzések ellen is évszázadok óta használják. Egy kutatásban a humán papilloma vírus (HPV) okozta szemölcsöket napi kétszer bekenték fokhagyma kivonattal, amitől 1-2 hét alatt minden alanynál eltűntek a szemölcsök. Emellett kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a fokhagyma vírusellenes hatással bírhat az influenza A és B, a HIV, a HSV-1, a vírusos tüdőgyulladás, és a megfázást okozó rhinovírus ellen is. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletek szerint a fokhagyma stimulálja az immunsejteket, így erősíti az immunválaszt és hozzájárul a vírusos fertőzések elleni védelemhez.

6. Citromfű
A citromfű egy citromra emlékeztető illatú növény, amit gyakran használnak teákban és fűszerekben. Gyógyhatása miatt is közkedvelt. A citromfű kivonat koncentrált forrása olyan potens illóolajoknak és növényi vegyületeknek, melyek vírusellenes aktivitással rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek alapján hatékony lehet a madárinfluenza, a herpesz vírusok, a HIV-1 és az enterovírus-71 ellen, ami csecsemőkben, gyermekekben súlyos fertőzéseket okozhat.

7. Borsmenta
A borsmenta közismert erős vírusellenes képességeiről, ezért gyakran teszik olyan teákba, kivonatokba és tinktúrákba, melyek a vírusos fertőzések természetes kezelését szolgálják. Levelei és esszenciális olajai aktív összetevőket tartalmaznak, például mentolt és rozmaringsavat, melyek vírusellenes és gyulladásgátló aktivitással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben a borsmenta kivonat erős vírusellenes aktivitást mutatott a légúti megbetegedést okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen, továbbá csökkentette a gyulladásos vegyületek szintjét.

8. Rozmaring
A rozmaring Magyarországon is kedvelt fűszer, kellemes aromája mellett azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik. Számos növényi vegyület található benne, például oleanolsav. Az oleanolsav kémcsőben, illetve állatokon végzett kísérletekben vírusellenes aktivitást mutatott a herpesz vírusok, a HIV, az influenza, és a hepatitisz ellen is. Emellett a rozmaring kivonat vírusellenes hatást fejtett ki a herpesz vírusok és a májat megtámadó hepatitisz A ellen.
echinacea

9. Kasvirág (Echinacea)
A kasvirág rendkívül sokoldalúan támogatja az emberi egészséget, széles körű pozitív hatásai miatt manapság az egyik legnépszerűbb gyógynövény. A növény számos részét, például virágjait, leveleit és gyökerét is használják természetes úton történő gyógyításra. A kúp alakú virágzattal rendelkező bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) az amerikai őslakosok rengeteg különféle betegségre használták, beleértve a vírusos fertőzéseket is. Kémcsőben végzett kísérletek szerint a kasvirág bizonyos fajtái - E. pallida, E. angustifolia, E. purpurea - különösképpen hatékonyak a vírusok, például a herpesz és az influenza leküzdésében. A bíbor kasvirág külön kiemelendő, ugyanis az immunrendszert is képes megerősíteni.

10. Bodza
A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség. A bodzából elixíreket, tablettákat és egyéb termékeket készítenek, melyeket a vírusos fertőzések, például az influenza és a megfázás természetes kezelésére ajánlanak. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a koncentrált bodzalé elnyomja az influenza vírus szaporodását és stimulálja az immunválaszt. Sőt, egy 4 tanulmányt és 180 emberi kísérleti alanyt magába foglaló áttekintés szerint a bodza tartalmú kiegészítők jelentősen csökkentik a vírusos fertőzések okozta felső légúti tüneteket.

11. Édesgyökér
Az édesgyökeret évszázadok óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban, illetve általában a természetes orvoslásban. Glicirrizin, likviritigenin, és glabridin - ez csak néhány azokból az édesgyökérben található aktív anyagokból, melyek erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek bemutatták, hogy az édesgyökér kivonat hatásos a HIV, az RSV, a herpesz vírusok, és a súlyos tüdőgyulladást okozó SARS koronavírus (SARS-CoV) ellen.

12. Kínai csüdfű (Astragalus)
A kínai csüdfű egy virágzó gyógynövény, amely népszerű a tradicionális kínai gyógyászatban. Astragalus poliszacharidok (APS) vannak benne, melyek jelentős immunerősítő és vírusellenes képességekkel bírnak. Kémcsőben és állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a kínai csüdfű megküzd a herpesz vírusokkal, a hepatitisz C-vel, és a H9-típusú madárinfluenza-vírussal is. Plusz, laborkísérletek szerint a kínai csüdfű poliszacharidjai megóvhatják az asztrocitákat (az emberi idegrendszerben jelenlévő leggyakoribb sejttípust) a herpesz fertőzéstől.
gyömbér

13. Gyömbér
A gyömbérből készült termékek - elixírek, teák, étrend-kiegészítők - nem véletlenül népszerű természetes gyógyító szerek. A gyömbérről kutatások kimutatták, hogy magas koncentrációban tartalmaz olyan növényi vegyületeket, melyek lenyűgözően hatékonyak lehetnek a vírusok ellen. Kémcsőben végzett kísérletek eredményei alapján a gyömbér vírusellenes hatással bír a madárinfluenza, az RSV, és a humán norovírushoz hasonló macska calicivírus (FCV) ellen. Emellett a gyömbérben találhatóak olyan anyagok is, például gingerolok és zingeron, melyek gátolják a vírusok szaporodását és megelőzik a gazdatestbe történő behatolásukat.

14. Ginzeng
A ginzeng, aminek koreai és amerikai változata is létezik, a Panax családba tartozó növények gyökere. A tradicionális kínai gyógyászatban már évezredek óta ismerik, és különösen hatásosnak bizonyult a vírusok elleni küzdelemben. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletekben a koreai vörös ginzeng kivonata jelentős hatást mutatott az RSV, a herpesz vírusok, és a hepatitisz A ellen. Emellett a ginzengben található ginzenozidok vírusellenes aktivitással bírnak a hepatitisz B, a norovírus, és a Coxsackie-vírusok ellen, melyek számos súlyos betegség, például az agyhártya- és agyvelőgyulladás okozói.

15. Gyermekláncfű
A gyermekláncfüvet sokan egyszerű gaznak tartják, pedig kutatások szerint számos jótékony tulajdonsága van, beleértve a vírusellenes hatást. Kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a gyermekláncfű hatékonyan harcol a hepatitisz B, a HIV, és az influenza vírus ellen. És ez még nem minden: egy kémcsőben végzett kísérlet szerint a gyermekláncfű kivonat gátolhatja a trópusi dengue-lázt okozó vírus szaporodását. A szúnyogok által terjesztett, magas lázzal, hányással, és izomfájdalmakkal járó dengue-láz akár halálos is lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: agyvelőgyulladás, immunrendszerünk, tulajdonságokkal, poliszacharidjai, gyermekláncfüvet, immundeficiencia, izomfájdalmakkal, poliszacharidok, vírusfertőzések, laboratóriumban, gyógynövényeket, növénynemzetség, laborkísérletek, gyógyhatásokkal, koncentrációban, idegrendszerben, állatkísérletek, madárinfluenza, vizsgálatokban, kialakulásáért, immunrendszert, magyarországon, gyulladásgátló, rozmaringsavat, megakadályozta, tulajdonsággal, tüdőgyulladást, tulajdonságait, likviritigenin, veszélyeztetik, képességekkel, tüdőgyulladás, gyermekláncfű, immunsejteket, gyógyászatban, odafigyelnünk, vírusok egész, vírusfertőzések kockázata, kórokozók alapvetően, mentafélék családjába, benne található, kémcsőben végzett, oregánó olaj, izolált karvakrol, gyomor-bélhurut leggyakoribb, humán norovírushoz, humán norovírus, karvakrol emellett, herpesz szimplex, légúti fertőzéseket, zsálya ugyancsak, tradicionális gyógyászatban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png cica  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Egy bizonyos határt  Adakozás  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bounty krémes  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nevem  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  George Byron - Ahogy itt jár -...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Akarat  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png nő  Akarat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png fotel  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Irgalom és ítélet  Erdőn  Akik bántanak téged  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Esti kép  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A boldog családok mind hasonló...  Lóhere  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gonosz démon-álarc  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 19  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Őrizkednünk kell...  A sors  Png nő  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Nem számIt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vírusok egész, vírusfertőzések kockázata, kórokozók alapvetően, mentafélék családjába, benne található, kémcsőben végzett, oregánó olaj, izolált karvakrol, gyomor-bélhurut leggyakoribb, humán norovírushoz, humán norovírus, karvakrol emellett, herpesz szimplex, légúti fertőzéseket, zsálya ugyancsak, tradicionális gyógyászatban, zsálya vírusellenes, növény segíthet, zsálya kivonat, vírus bejusson, bazsalikom számos, küzdelmet bizonyos, édes bazsalikom, édes bazsalikomban, herpesz vírusok, enterovírus ellen, szent bazsalikom, segítő T-sejtek, természetes ölősejtek, vírusos fertőzések, édeskömény fűszeresen, édeskömény kivonata, édeskömény esszenciális, transz-anetol egyaránt, édeskömény erősítheti, vírusos fertőzéseket, fokhagyma népszerű, humán papilloma, fokhagyma vírusellenes, vírusos tüdőgyulladás, megfázást okozó, fokhagyma stimulálja, citromra emlékeztető, citromfű kivonat, enterovírus-71 ellen, borsmenta közismert, borsmenta kivonat, légúti megbetegedést, gyulladásos vegyületek, rozmaring Magyarországon, oleanolsav kémcsőben, hepatitisz ellen, rozmaring kivonat, májat megtámadó, kasvirág rendkívül, emberi egészséget, egyik legnépszerűbb, növény számos, amerikai őslakosok, kasvirág bizonyos, influenza leküzdésében, bíbor kasvirág, pézsmaboglárfélék családjába, bodzából elixíreket, megfázás természetes, egereken végzett, koncentrált bodzalé, influenza vírus, bodza tartalmú, édesgyökeret évszázadok, tradicionális kínai, természetes orvoslásban, édesgyökérben található, édesgyökér kivonat, súlyos tüdőgyulladást, kínai csüdfű, virágzó gyógynövény, herpesz vírusokkal, hepatitisz C-vel, emberi idegrendszerben, herpesz fertőzéstől, gyömbérből készült, gyömbérről kutatások, vírusok ellen, gyömbér vírusellenes, gyömbérben találhatóak, vírusok szaporodását, gazdatestbe történő, vírusok elleni, koreai vörös, ginzengben található, gyermekláncfüvet sokan, vírusellenes hatást, gyermekláncfű hatékonyan, gyermekláncfű kivonat, trópusi dengue-lázt, szúnyogok által, agyvelőgyulladás, immunrendszerünk, tulajdonságokkal, poliszacharidjai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.